divendres, 16 de maig del 2014

Teoria 13

TEMA 13: IPAD EN EDUCACIÓ PRIMARIA: APLICACIONS PRÀCTIQUES COM A LAPTOP

ÍNDEX: 
1. Introducció
2. Característiques d'un Ipad.
3. Porpostes de treball per Ipad.
4. L'Ipad en l'aula de Primaria.
5. El iPad en l'aula de Primaria.
6. Aplicacions iPad per a educació Primaria.
7. Opinió personal.
8. Bibliografia.




1. Introducció

El iPad s'ha convertit en una de les favorites ferramentes dels professors i alumnes,perquè és una ferramenta innovadora que ajuda a elevar la motivació per a tindre un bon procés d'ensenyament-aprenentatge dels xiquets. A més iPad esta transforman la nostra forma de aprendre perquè ens ofereix ferramentes creatives i textos interactius, com també infinites aplicacions educatives on poden desenvolupar el nostre coneixement alhora que adquirim continguts de forma més dinàmica i divertida.

En aquest tema parlarem de iPad i el seu impacte en l'àmbit educatiu sobre tot en primària. Parlarem de les aplicacions més importants que hem de conèixer del que podem aprofitar per a les nostres classes com a futurs docents.




2. Què és l'Ipad?

L'ipad és dels cridats ordinadors "tablet": és un aparell fi, de la grandària d'una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics, entre altres coses.

Té un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d'un programari especial per a fulls de càlcul i processament de textos.

No obstant això, els analistes diuen que la seva principal característica està en l'aspecte multimàdia, com llegir periòdics o veure videos, més que la seva utilitzat com a laptop.

http://www.fnac.es/ordenador-PC/iPad/s7301



Altres definicions de Ipad són:
  • És un ordinador portàtil de pantalla tàctil, i per tant no té ni ratí ni teclat, encara que podem afegir-los mitjançant una base que va apart. Els iPad són una evolució de els seus iPods, és a dir aparats reproductors mltimèdia i en la seua evolució apple els va fer més grans i a més els va donar la conexió a internet i un sistema operatiu propi per a que funcionara com autentics ordinadors portàtils ultraligers. També tenen conector per a interactuar amb altres aparats com la televisió, ordinador o un SmartPhone.
  • iPad és una línia de tabletes disenyades i comercialitzades per Apple Inc. Es situa en la categoria entre un telefon inteligent i un portatil, enfocat a l'accés que a la creació d'aplicacions i temes.
Ací vos deixe un video per a que vos doneu que xiquets de tres anys ja dominen el que és un ipad i per a que serveix. De forma molt divertida podem veure com els xiquets ja comencen a tindre un primer contacte amb les TIC.




3. Característiques d'un Ipad.


Les característiques dels ipad van variant segons el tipus d'iPad que trobem. Les característiques millores a mesura que l'iPad s'actualitza, per això vaig a deixar-vos una imatge que explica molt clarament les diferències entres el iPad 2 i el iPad 3.


                    
    
TamañoIpad 2
Largo: 241.2 milímetros
iPad 3
Largo: 241.2 milímetros
Ancho: 185.7 milímetrosAncho: 185.7 milímetros
Grueso: 8.8 milímetrosGrueso: 9.4 milímetros
Peso: 601 gramosPeso: 652 gramos
607 gramos modelo WiFi +3G662 gramos modelo WiFi +4G
PantallaResolución de 1024 x 768 pixelesResolución de 2048 x 1536 pixeles
CámaraCámara fija con calidad VGACámara iSight de 5 megapixeles
VideoResolución HD 720 pResolución HD 1080p
Capacidad16 GB, 32 GB o 64 GB16 GB, 32 GB o 64 GB
BateríaHasta 10 horas con uso de Wi-FiHasta 10 horas con uso de Wi-Fi
Hasta 9 horas con uso de 3GHasta 9 horas con uso de 4G
Entradas y salidasPuerto para conector dockPuerto para conector dock
Para audífonos de 3.5 mmPara audífonos de 3.5 mm
Bocina y micrófonoBocina y micrófono
Bandeja para tarjeta Micro-SIM (sólo Wi-Fi + 3G)Bandeja para tarjeta Micro-SIM (sólo Wi-Fi + 4G)
OtrosGPS y brújulaGPS y brújula
2 cámaras (foto y video), una al frente y otra atrás2 cámaras (foto y video), una al frente y otra atrás
Sistema de reconocimiento de voz y videoconferenciasSistema de reconocimiento de voz y videoconferencias
ChipSistema en chip A5Sistema en chip Dual-Core A5X
DisponibilidadColores Blanco y NegroColores Blanco y Negro
Fuente: Apple Store
http://eleconomista.com.mx/tecnociencia/2012/03/07/caracteristicas-ipad-3-comparacion-ipad-2


4.  Propostes de treball per Ipad.

A continuació vos deixe totes les propostes que podem treballar amb iPad mitjançant aplicacions que ens podem descarregar sense qualsevol problema.
  • Enregistrament d'audio: gravar i editar àudios amb Caster Free: lectures, locucions, gramatizacions, exposicions, entrevistes, etc.
  • Esquema: emprar Wikiànion per llegir un article de wikipedia durant uns minuts després realitzar un mapa concpetual amb Mindjet.
  • Mapa conceptual. Resumir els continguts d'un tema de llengua o coneixement de mitjà creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.
  • Resum de notícies: buscar i llegir un article usant un lector de notícies d'un periòdic per després elaborar un document de text en resposat a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com adjunt al professor/a utilitzant el client Mail.
  • Comentari de lectura: llegir un llibre digital en IBooks i després de la seva lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
  • Narració visual: crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant loccions d'audio.
  • Gráfics estadístics: crear gràfics a partir d'una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free.
  • Edició d'imatges: localitzar i descarregar una foto utitlitzant el navegador web Safari. A continuació s'insereix la imatge en una nota d'EverNote per afegir texto i locució d'àudio que completa el treball d'un tema.
  • Geolocalització de materials: explorar una zona geogràfica, comarca, província, país, etc amb Google Earth. Situar marcadors que contitnguin textos, imatges, enllaços etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb World Explorer.
5. El Ipad en l'aula de Primaria.

Cada vegada estem més actualitzats en els col·legis amb l'utilització de les TIC i la nova ferramenta que se esta incorporant en molts dels centres de tot el món és iPad. A continuació vos explicaré que proporciona iPad en l'aula de primaria i com la podem aprofitar.
  • Emprar en format intitutïu i natural, ja que per al seu ús, no és necessari cap coneixement informàtic previ.
  • Simplement amb la seva manipulació, aprens les claus d'ús de forma ràpida.
  • Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seves aplicacions, augmentant la concentració de l'alumnat i possibilitant l'aprenentatge lúdic.
  • L'ipad possibilita el treball individualitzar adapatant-se al ritme d'aprenentatge de l'alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l'aprenentatge sigui significatiu).
http://miguelsanchezdcyade.blogspot.com.es/

Els avantatges de treballar amb un iPad al col·legi i no amb altre dispositiu són els següents:
  • Els estudiants disposaran automàticament d'informació actualitzada en estos e-textbooks o llibres de text electrònics.
  •  Promou un aprenentatge actiu i participatiu. Així com els ebooks són estàtics, els iPad són interactius, integrant música, vídeo, Internet. 
  • Pot impulsar l'aprenentatge personalitzat. 
  • El seu preu significa més accés. Creuen que són més competitius en preu que molts portàtils i poden acabar amb els textos en paper. Oferix ferramentes sense opció a la multitasca. En compte de considerar-ho negatiu, creuen que és un avantatge per a l'educació perquè augmenta la seua simplicitat i poden ser controlats pel professorat. 
  • Porta la mobilitat a l'educació, sense carregar amb llibres per a fer els deures o sense problemes per a treballar en qualsevol entorn: el son del professorat.
  •  Es revoluciona la distribució de continguts. 
  • Els alumnes tenen possibilitats il·limitades per a rebre continguts educatius.
6. Aplicacions Ipad per educació Primaria.
  • iWritewords: serveix per a ensenyar i  estimular als nene en l'escriptura.
  • Read Me Stories: es una biblioteca d'hitòries i et permet un llibre per diversos capitols en històries molt visuals.
  • Kid Paint: és una aplicació igual que el paint però per a xiquets.
  • Magic Piano:  surt una espècie de piano virtual i tu pots anar tocant-lo.
  • Math Party: fer calcils mentals per a xiquets a partir de 5 anys i té diversos nivells de dificultat i pots jugar contra els teus pares. 
  • ABC 123 Writing Practice: ajuda a aprendre els noms i lletres en anglés.
Altres aplicacions que podem trobar són:
  • Creappcuentos: serveix per a que els xiquets elaboren la seua pròpia història.
  • Hide & Seek: una aplicació per a que els xiquets aprenguen angles de forma molt divertida.
  • Anatomyc: atlas sobre el cos humà.
  • Montessori Maths: sumes i restes de moltes xifres per a practicar les matemàtiques.
A banda de haber aplicacions per als nostres alumnes, també hi han aplicacions exclusivament per als mestres com:
  • Make it: crear i compartir activitats amb altres professors.
  • Remind 101: és una aplicació am la qual pot enviar misatges i anuncis als pares i als alumnes si aquestos també la tenen descarregada.
  • Attendance: per a controlar la llista d'assistència de la clase.
  • GradeBook: a banda de pasar control d'assistència també permet fer anotacions de tots els alumnes.
  • Educreations: una aplicació que incopora una pizarra digital en la tablet amb la qual podem treballar.
A més de totes aquestes aplicacions també hi han moltes més i a banda tambè existeixen per als pares. Com podem observar iPad ofereix tot tipus d'aplicacions per a tots el membres del sistema educatiu i això és un detall molt important perquè Apple pensa en nosaltres i ajuda a l'integració de les TIC en l'àmbit educatiu.

http://www.gastromarketing.org/buscamos-apps-para-restaurantes/


Ací vos deixe un vídeo on els xiquets diuen quina és la seua aplicació favorita i explica en que consisteix. És una bona experiència per a veure quin és el grau de motivació de cadascun.


7. Opinió personal

Cada vegada l'utilització de l'iPad és més visualitzada a les aules del col·legis. Des de ben xicotets alguns col·legis comencen a tindre un primer contacte amb l'utilització d'aquesta ferramenta. La majòria de la societat esta d'acord amb aquest fet, però no hem d'blidar que no tot són avantatges, sinó que també poden haber desavantatges com per exemple una mala utilització que porte al xiquet a pàgines inapropiades per a aquestos xiquets, per això com a docents hem d'utilitzar aquest iPad amb mesures correctes i apropiades per als nostres xiquets i restringir algunes de les pàgines que poden ser visualitzades per aquestos xiquets.

L'ús de Ipad a l'escola és una bóna tàctica per a treballar i desenvolupar la competència digital i animar als alumnes a treballar d'una forma més dinàmica i divertida. Com tots sabem un canvi a l'aula augmenta la motivació dels xiquets per a aprender, i l'utilització del iPad enriquereix el procés de ensenyament-aprenentatge.

A més com hem pogut comprobar al llarg del tema tenim infinites aplicacions educatives tant per als alumnes com per als professors, però les noves tecnologies són molt inclusives i per això també ens ofereixen aplicacions per a xiquets amb NEE i guies per a que els pares les segueixen. 

Per aquesta raó no hem de tindre cap dubte alhora de l'utilització de l'iPad i hem de fomentar-la en classe dia a dia. Us anime a utilizar-lo per a comprobar els avantatges que aquesta eina ens proporciona.


http://www.dentroipad.com/tag/curiosidades-ipad/


8. Bibliografia

http://www.libertaddigital.com/internet/para-que-sirve-el-ipad-1276394131/
http://www.apple.com/es/ipad/
http://www.ipadizate.es/category/aplicaciones-ipad/educativas/
http://villaves56.blogspot.com.es/p/apps-educativas.html
Julio barrosco Osasuna, Nuevos escenarios digitales.Las tecnologias de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. Editorial Piràmide 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada