divendres, 16 de maig del 2014

Pràctica 9: Google Sites

Índex:

1. Què és Google Sites?
2. Com podem tindre un compte Google Sites?
3. Com utilitzem google Sites?
4. Avanatatges i inconvenients de Google Sites.
5. Opinió personal





1. Què és Google Sites?

Google Sites és una aplicació online gratuita oferuda per l'empresa estadounidense Google. Aquesta aplicació permet crear un lloc web o una intranet d'una forma tan senzilla com editar un documen. Amb Google Sites els usuaris poden reunir en un úni lloc i d'una forma ràpda informació variada, incloent vídeos, calendaris, prestacions, arxius, i textos. A més permet compartir informació amb facilitat per a veure-la i compartir-la amb un grup reduït de col·laboradors o a,b tota la seua organització o amb tot el món.

http://softwareempresarialpymes.blogspot.com.es/2012/11/crea-una-intranet-gratis-con-google.html




Els seus beneficis són:

  • Fàcil creació de plantilles.
  • No requereix programació amb HTML o CSS.
  • Plantille de desseny disponibles.
  • Fàcil maneig d'arxius.
  • Fàcil maneig d'arxius adjunts.
  • Personalització de l'interfaz del lloc.
  • Fàcil creació de contingut multimèdia (vídeos, documents, fulls de càlcul i presentacions de Google Docs, fotos de Picasa i ferramentes de iGoogle).
  • Designació de lectors i col·laboradors.
  • Serca amb la tecnologia Google en el contingut de Google Sites.
  • Creació d'intranets, pàgines d'empleats, projectes, etc.
Amb google Sites nosaltres com a docents podem crear una WebQuest per als nostres alumnes, de forma que aprenguen de manera autónoma i empren les TIC en el seu procés d'ensenyament-aprenentatge, és a dir que desenvolupen la competència digital. Per tant és una bona eina que han de coneixer els docents per a emprar-la i no soles crear webquest sinó pàgines personals.



2. Com podem tindre un compte Google Sites?

Per a ontenir un compte de Google Sites, hem de registrar-no en la pàgina inicial, la qual podem accedir a ella escribint al sercador de Google : Google Sites i clicant a la primera opció.

Quan cliquem a la primera pàgina que ens surt al cercador ja estarem en Google Sites i tan sols hi ha que emprar el nostre compte de Google en aquest cas és el de Gmail. En el cas que no tinguem compte. 

Una vegada ja hem escrit o ens hem crear el nostre correu eletrònic de Gmail, ens portarà a la àgina inicial de Google Sites, que ès la que posaré a continuació.




3. Com utilitzem Google Sites.



En aquest cas, nosaltres volem utilitzar Google Sites per a crear una WebQuest. Nosaltres volem crear un lloc distribuit per pestanyes organitzades numericament, en el qual tractarem d'un tema i els alumnes hauran de fer unes activitats sequènciades per a aconseguir l'objectiu final de la tasca. 

La nostra webquest tindrà 7 parts: 

0. Presentació: en aquesta part presentarem el quin som i que anem a fer.
1. Introducció: en aquesta part justificarem perquè hem emprar el tema elegit,
2. Tasca: ací posarem un onectiu final que hauran d'aconseguir els nostres alumnes i a més posar l'objectiu de la tasca final, es a dir quines competpencies hauràn d0haber adquirit per a elaborar aquesta tasca final.
3. Procés: aquesta part és un resum en els objectius de cada activitat.
4. Avaluació; on hi haurà una rúbrica on els alumnes tindran els objectius que hauran d0aconseguir per a traure una nota o una altra.
5. Conclusions: reflexió i justificació de l'ús de la WebQuest
6. Bibliografia: que hem emprat per a aconseguir informació o també podem posar els enllaços que hem oferit als nostres alumnes per a trobar les respostes de les activitats.
7. orientacions per al professor: una justificació educativa o una petita guia del professor.

http://eparedes.wordpress.com/

Per tant, amb la creació de la web quest en el nostre GoogleSites hauran d'haber 7 parts, totes en ordre númeric per tant és molt important que posem els números davant, perquè sinó es classificaran per ordre alfabètic i no eixiran en el ordre correcte.


Per a crear el nostre lloc en Google Sites, el primer que hem de fer és clicar en la icona "CREAR" que hi ha a la part esquerra en la pàgina principal. Una vegada que ja hem clicat ens portarà a una pestanya on ens posarà diverses opcions. La primera opció és seleccionar la plantilla que volem per al nostre treball, personalment a mi m'agrada més la de senzill per la simple raó de que després ho pots modificat al teu gust. La següent opció és la de posar el nom a la nostra webquest que en aquest cas es el document que nosaltres volem el·laborar.  La tercera opció és l'ubicació del lloc on podem posar els nombres o els autors de la pàgina o webquest que anem a crear, per últim en l'última opció posem les inicials que ens demanen i ja tenim creat la nostra webquest ara sols falta donar-li forma.




Una vegada tenim ja totes les dades clares i correctes li donem a la part superior on posa crear. DIrectamente ja ens hem creat el nostre lloc o la nostra webquest, en aquest cast. 


La pàgina que ens sortirà després de crear la webquest, tindrà a la part detra superior unes opcions acompanyades de uns dibuixos. La primera opció és el llapiz, per a editar la nostra webquest, la segona opció és afegir pàgina i la tercera opció és la rodeta que ens servirà per a editar la nostra pàgina.



En primer lloc, anem a explicar la funció del llapiz. SI nosaltres cliquem a aquesta opció ens eixirà l'editació del primer punt de la nostra webquest que serà la presentació. Aleshores en la barra de ferramentes on posa pàgina principañ haurem d'estriure 0.Presentació i avall escriurem el text que nosaltres volem.

Si ens donem compte, la funció del text és la mateixa que la de word, perquè a la part superior tenim l'eina de ferramentes de word que ens permet afegir documents com per exemple imatges, vídeos, taules, canviar la lletra, el color, negreta, etc.

Quan ja hem escrit l'entrada de la presentació li donem a la icona de guardar i ja tenim la primerà part de la nostra webquest en aquest cas la presentació.




Si ens fixem d'alt de l'eina de word tenim diferents opcions com per exemple el disseny, format, insertar, taula, etc. Aquestes opcions ens proporcionen moltes més dins de cadascuna i des de aquestes opcions podem afegir els video fotografies, taules, quadres, enllaços, tot l'interessant per al nostre treball.



  • A l'opció de disseny podem guadir de ficar columnes i barres laterals al nostre format.
  • A l'opció taula podem afegir una taula que podem definirla arrosegant el rató per els quadres que nosaltres volem tindre.
  • A l'opció format podem formatejar els títols de la nostra webquest.
  • A l'opció insertar podem afegir les imatges, els videos, els enllços, etc.
Una vegada hem creat la nostra primera pàgina que en aquest cas ha sigut la presentació, nosaltre haurem d'afegir les demés pàgines que faltem com son la introducció, les tasques, els procés l'avaluació, etc. Per afegir una altra pàgina i afegir un altre apartat nosaltres hem de polsar al boto d'afegir pàgina nova dalt en la part detra superior. Aquest botó et portarà a una pàgina on hauràs d'omplir unes dades com per exemple el nom de la pàgina, en aquest cas serà 1. Introducció perquè és la següent pàgina en la nostra webquest. Tambe ens preguntara el disseny d'aquesta pàgina, és a dir si nosaltres volem que siga una pàgina web, anunci, arxivador, etc. i per últim ens dóna dos opcions que són "coloca la pàgina en el nivel superior" que significa seguit de  Presentació o l'altra opció és " Classificar en la página  Presentació", nosaltres haurem d'escollir la primera opció perquè la segona serà adequada per a les tasques perque significa obrir una pestanya dintre de les tasques. Es a dir, la segona opció és per a afegir més enllaços o més pàgines dintre de una principal, per tant sols emprarem aquesta opció en les tasques.




Una vegada ja estem segurs de que totes les dades son les correctes li donem a crear i ens portarà a la pàgina on tenim l'opció de editar i posar text a l'apartat. Aleshores hauriem de seguir els mateixos pasos que en la de 0. Presentació ja que és la mateixa pàgina on trobem l'eina de word i sols hi hem d'escriure.




Amb els apartat que queden que són el de procés, tasques, avaluació, orientacions del professor haurem de fer el mateix, és a dir, anem afegint pàgines i editant-les.

L'última opció que ens queda per veure de les icones és la roda d'ajustes. En aquesta roda podem trobar totes aquestes opcions:




Sols explicaré les més importants i destacables, és a dir, les que anem a utilitzar amb freqüència.
  • Historial de revisions: ací podem veure el que ha canviat cada persona en el cas de que la nostra webquest siga compartida amb altres persones. És a dir és el mateix funcionament que googledrive, com ja tots coneixem.
  • Configuració de la pàgina: podem veure els comentaris que ens han fet en la nostra webquest.
  • Eliminar pàgina: ací podem eliminar qualsevol pàgina en la qual nosaltres no estem d'acord o agust.
  • Administració del lloc: en aquesta opció podem canviar nom de la nostra webquest, afegir una descripció de la nostra webquest, i dins d'aquesta opció hi ha altra que diu pàgina de destí on pots canviar la pàgina de destí que tu vols que al usuaris que visiten la teua webquest visualitzen.
Quan estem en administració del lloc ens surt una pestanya a la esquerra on tenim més opcions que són les següents:


En l'opció de Tema, color i fons podem anar canviant els color de fons de lletra o inclós el tema base de la nostra webquest, el qual s'aplicarà a totes les pàgines de la nostra webquest.

D'alt d'eixa opció i en la foto està en color groc podem visualitzar l'opció de compartir i permisos, ací és el lloc on nosaltres podem compartir amb els nostres amics o professors la nostra webquest. 

Amb aquesta explicació és més que suficient, per a ser capaços de crear una webquest correctament i amb totes les parts. No hem d'oblidar dos aspectes molt importants:

1) No hem d'oblidar numerar les parts de la nostra webquest de forma correcta perquè si no eixen ordenades alfabeticament.
2) Quan modifiquem una entrada, és important que la part estiga de color negre i en negreta, perquè aixó vol dir que estarem en eixa part i no ens equivocarem de modificació.

4. Avantatgs i inconvenients de GoogleSites.

Els avantatges de Google Site són els següents:
  • Panell senzill d'administració
  • Editor Wysiwyg: la qual podem afegir imatges, tipus de lletres, mesures, taules i tot tipus de documents.
  • Bona seguretat: ofereix un esglaó major de seguretat a altres recursos gratuits com els CMS Wordpress o Joomla, degut a que l'usuari no té accés al códic de font de Google Sites, i per tant no es d'accés lliure a los Hackers.
  • Gratuï: podem aprofitar d'aquesta eina de manera gratuïta.
  • És multiusuari: diverses persones poden editar els continguts de les pàgines publicades o borradors i poden realitzar a qualsevol hora des de qualsevol lloc, tan sols requereix connexió a internet.
  • Ideal per Intranet.
Per altra banda, els desavantatges de GoogleSites són els següents:
  • Sense HTML de posicions relatives i absolutes
  • Dificultat per a insertar scrips externs
  • El sidebar oferit no permet Gadget.
  • Sin comentaris en les publicacions.
A nivell acadèmic els desavantatges no ens interesen molt perquè nosaltres sols volem fer el mínim, que és posar text, insertar fotografies, videos i altres documents la qual cosa si que ens permet fer-ho, però les eines tecnologicament dificultoses com en els desavantatges nombra a nosaltres els docents nos ens interesa, per tant podem dir que és una bona eina per a nosaltres i per a emprar-la a la nostra aula a l'hora de explicar i elaborar una unitat didàctica de qualsevol tema del currículum.

5. Opinió personal.

Google Sites és una ferramenta oferida per Google que te moltes funcions i una d'elles és la  realització d'una Webquest.

La webquest és una ferramenta que forma part d'un procés d'aprenentatge guiat, amb recursos principalment procedenrs d'Internet, que promou l'utilització d'habilitats cognitives superiors, el treball cooperatiu, l'autonomia dels estudiants i inclou una evolució auténtica. L'antecedent d'aquestes activitats el construeix l'ús dels restes en el desenvolupament d'ambients de aprenentatge basats en tecnologies de la informació i la comunicació.

En el v´deo que vos he posat podeu veure que és una webquest, qui el va fundar, què preten una webquest i les parts que té una webquest i de que tracten. Aquest video pot deixar-vos més clar les funcions i els aparats de la Webquest, perquè és un vídeo molt visual i molt bé explicat.

Vídeo Webquest

L'utilització de la webques és molt útil en el procés d'ensenyament-aprenentatge dels nostres alumnes a l'aula. Realitzar una webquest per ampliar un tema del curriculum o per a tractar-lo tecnologicament amb aquesta ferramenta és molt original i divertit, perquè fa que els xiquets es motiven i aprenguen coneixements en altres àmbits acadèmics integrant les TIC. 

A més Google Sites, és una ferramenta molt fàcil d'usar i que requereix pocs coneixements tecnològics per a emprar-la, per tant és un punt positiu per als docents emprar aquesta eina degut a a que no requereix molts coneixemenst ni molt de temps. 

Nosaltres hem fet una Webquest per a xiquets d'educació Primària en concrect per a xiquets de 2º cicle entre 9-10 anys. La temàtica que hem estudiat és el pintor Diego Velàzquez, per el motiu de l'excursió del museu del Prado.

A continuació, vos deixe unes fotografies de la nostra web quest per a dónar idees a la resta dels docents o per si algú vol utilitzar-la. 




Espere que vos agrade i que vos hagem ajudat a la realització d'una web quest. A continuació vos deixe un video per als docents per a que reflexioneu sobre la utilització de la web quest a classe. En aquest vídeo vos expliquen en quines situacions podem utilitzar la web quest, a més de explicar-vos com és pot fer.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada