dimecres, 7 de maig del 2014

Teoria 12

TEMA 12: APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE

ÍNDEX:

1. Introducció
2. Què és Linux?
3. Sotfware lliure
4. Avantatges i desavantatges del Sofware Lliure.
5. Lliurex
6. Opinió personal 
7. Bibliografia. 
http://www.elcoffeebreak.es/tecnologia/software/reinventar-la-rueda-vs-software-libre-con-que-opcion-te-quedas/


1. Introducció
El Software tant lliure com propietari és molt important, perquè és el que fa funcionar a l'ordinador, aleshores hui en dia tothom necessita un programari en la seua vida per a poder estar digitalitzat i conviure en un món on les TIC són principals cada dia. 

Hui anem a parlar del programari lliure en aquest cas Linux i les seues característiques. A més d'aixó també anem a parlar de els seus avantatges i desavantatges i més concrecte dels tipus de models que ens ofereix Linux i en centrarem en el de la nostra Comunitat Valenciana, és a dir, Lliurex.

Amb aquest tema pretenem que la societat conega més a fons els beneficis que ens poden traure el progrmari lliure al llarg de la nostra vida, sempre fent incapie en l'àmbit educatiu.

2. Què és Linux?
  • Linux és un sistema operatiu compaitible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencies de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.
- La primera, és que és lliure, significa que ho hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús.
- La segona, és que el sistema ve acompanyat del codi font.
  • El sistema ho dormen el nuble del sistema (kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seva utilització. Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molt criden a Linux, GNU/Linux.
http://mejor-antivirus-2010.blogspot.com.es/2010/11/cuatro-antivirus-gratis-para-sistemas.html

Altres definicions que ens poden deixar més clar el concepte de Linux són:
  • Linux  o GNU/LINUX , és un Sitema Operatiu com MacOS, DOS o Windows. Linux és un software necessari per a que el teu ordinador et permeta utilitzar programes com: editor de textos, jocs, navegadors en Internet, etc. Lunx pot usar-se mitjançant un interfaz  gràfic al igual que Windoews o MacOS, però també por usar-se mitjançant línies de comant com DOS. A més Linux va a pareixer en els anys setanta, el seu origen va ser en Unix i va ser desenvolupat per  els investigadors Dennis Ritchie i Ken Thompson, dels laboratoris Telefònics Bell.
  • Linux és un sistema operatiu, és a dir un conjunt de programes que li permeten interactuar amb el seu ordinador i utilitzar programes. La part més important d'aquest sitema operatiu és el nucli, la resta del sistema cosisteix en altres programes, molt d'ell van ser escrits per o per a un projecte GNU. El més important es que ningú es el cap de Linux, a diferència d'altres sistemes operatius, gran part del seu desenvoluoamenr el realitzen voluntaris de forma altrista.

3. Sotfware Lliure

Software Lliure es refereix a la llibertat dels usuaris per a ejecutar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el software. D'aquesta manera és més precís, quan es refereix a quatre lliuretats dels usuaris del software:
  • Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit.
  • Llibertat d'estudiar com funciona el programari i adaptar-lo a les teves necessitats.
  • Llibertat de distribuir còpies.
  • llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de tota la comunitat es beneficie.
http://ikusimakusi.net/es/tag/software-libre/

Un programa es software Lliure si els usuaris tenen totes aquestes lliuretats. A més deuries tindre la llibertat de fer mmodificacions i utilitzacions de maneres provades en el treball i oci, sense tindre que anunciar que aquestes modificacions existeixen. Si publiques els teus canvis, no tenes per què avisar a ningú, ni de cap manera en particular.
http://noticias.lainformacion.com/ciencia-y-tecnologia/ciencias-informaticas/que-es-el-software-libre-otra-forma-de-entender-el-mundo-del-software_tR3aOeA5y5Rgb2mjdB9ET4/

D'altra banda la llibertat per a usar un programa significa la llibertat per a qualsevol persona i organització d'usar-lo en qualsevol tipus de sistema informàtic, per a qualsevol classe de treball i sense obligació de comunicar-se-lo al desenvolupar o a alguna altres identitat.

A continuació vos deixe un enllaç que mostra un vídeo on explica molt clar la diferència entre el programari lliure i el propietari. És molt important veure aquest vídeo perquè és molt clar perquè posa exemples de la vida diaria i així ho entendràs millor, a més dóna mola més informació de la que nosaltres sabem. 

Vídeo programari Lliure

4. Avantatges i desavantatges del Software Lliure.

Avantatges:
  • Estalviats de gran quantit de diners en l'adquisició de llicències.
  • Combat afectiu a la còpia il·lícita de programari.
  • Eliminació de barreres de presupostos.
  • Molts col·laboradors de primera línea amb ganes d'ajudar.
  • Temps de desenvoluoament sobre alguna cosa que no existeix són menors per l'amplia disponibilitat d'eines i llibreries.
  • Les aplicacions són facilment auditables( reconeixe la errada facilment) abans de ser usades en processos de missió críca, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.
  • Tendeix a ser molt eficient  (per que molta gent ho optimitza, millora)
  • Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes mecessitats diferents i aixó fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes. 
Desavantatges:
  • La corba d'aprenentatge és major.
  • El programari lliure no té garantia provinent de l'autor.
  • És necessita dedicar recursos a la reparació d'errades.
  • No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia.
  • Les interfícies amigables amb l'usuari (GUI) i la multimèdia toto just s'estan estabilitzant.
  • L'usuari ha de tenis nocions de programació, ja que l'administració del sistema recau molt en l'autorització de tasques.
  • La diversistat de distribucions, mètodes de emmagatzematges, llicències d'ís, eines amb una mateixa fi, etc. poden crear confunsió.

5. Lliurex:

Lliurex és una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la intrucció de les TIC en el sistema educatiu. 
http://www.pillateunlinux.com/lliurex-9-09/


LliureX esta basada en Edubuntu des de la versió 7.11, però les versions anteriors estaben basades en Debian. Es distribueixen en les dos llengues coeficials de la Comunitat Valenciana com són el valencià i el castellà i en dos modalitats per a instal·lar i com CD autònom (LiveDC).

Les versions que podem trobar actualment en Edubuntu són: 7.11 i la 8.09 i d'altra banda en Ubuntu podem trobar les versions 9.09 i més endavant.

LliureX té diferents modalitats, en les quals podem trobar:

  • Model d'aula: esta especialment disenyat per a ser el sistema instal·lat en les aules dels centres educatius.
  • Model de centre: en l'última versió (10.0) s'incorporen aplicacions adicional per a la instal·lació dins d'un Model de centre educatiu, permetrà la insterconexió i funcionament de tots els ordenador del centre.
  • Escritori personal: lliureX Desktop és l'adaptació de la distribució LLiureX genérica, desenyada per a ordinadors personals, de les sales de professor , secretaries, etc. es a dir, esta destinada a ser instal·lat en els ordinador que no depenen d'un servidor.
  • Infantil: LliureX infantil és l'adaptació per als nivells educatius d'Infantil i primer cursos de Primària. Incorpora multitut de recursos i un interfaz adaptat al entorn de Infantil.
A més d'altres models com per exemple Lite, Pime i música.


7. Opinió personal

Hui en dia si vols tindre un ordinador a casa has de tindre un programari ja siga Lliure o de pago, però és obligatori tindre-ho, degut a que si no ho tens l'ordinador no et funciona. 

El pagament d'un programari és actualment una preocupació per a molta gent, perquè les noves actualizacions que estan eixin cada vegada són més cares i moltes famílies no poden pagar-les. A més els centres educatius han de pagar per cada ordinador que tenen al centre un programari i això és molt car, per tant jo pense que el millor és tindre el programari lliure, sobre tot en l'àmbit educatiu, perque els col·legis s'estalviarien molts diners.


El programari Lliure, des de la meua perspectiva no té diferència amb el de pago, al menys en el que nosaltres el necessitem, perquè ens aporta els mateixos programes que un programari de pago, que són aquells programes bàsics com per exemple per a elaborar documents en word, presentacions, dibuixos, a més d'altres. El que personalment vull dir amb asto es que nosaltres els que sabem el mínim d'informàtica ens dóna igual quin tipus de programari tindre perquè no entenem les diferències, aleshores com sabem que els dos ens aporten el que nosaltres necessitem, dons el millor per a estalviar diners seria un programari lliure en aquest cas LliureX.


LliureX és un dels programaris que com a docents més ens agradaria en la nostra escola, perquè té models especials per a nosaltres com hem vist avans el model Infantil, aquest model ens ofereix quantitat de programes i aplicacions molt bones per als nostres xiquets d'Infantil i primer cicle de Primaria. A banda de oferir-nos aquestos tipus de programes, l'ús de l'ordinador amb aquest programari està adaptat a aquestos xiquets, aleshores és molt més fàcil utilitzar l'ordinador.


Amb aquesta conclusió, puc dir que una vegada més visualitze com podem desenvolupar la competència digital. L'utilització d'aquest programari amb els nostres alumnes ajudarà a que els nostres xiquets des de ben xicotets comencen a desenvolupar la competència digital i en un futur lis coste menys cercar i analitzar informació de qualitat. Com a docent pense que aquesta oportunitat que et dóna LliureX no la pots perdre perquè és molt motivant tant per a nosaltres com per als nostres xiquets ja que són innovacions que milloren el procés d'ensenyament-aprenentatge, aleshores hem d'animar-nos a utilitzar-lo i saber que és i que ens aporta.


Ací vos deixe un vídeo on LliureX Infantil explica que podem fer en el seu programari i el compara amb els programaris de propietat, és molt útil per a que els mestres sàpiguen en que consta LliureX Infantil. Pense que és molt útil perquè deixa les característiques que té LliureX molt clares. 





Ací també vos deixe una presentació on explica que és Linux, que és un progrmari llliure, quines carcaterístiques té linux i quines aplicacions o programes podem instal·lar-hi. És molt interessant perquè conte la informació necessària per a aclarir els teus dupte i sentar els teus conceptes sobre Linux.



Presentacion Linux from rodriguezdiego1batx


8. Bibliografia
http://es.wikipedia.org/wiki/N%C3%BAcleo_Linux
http://www.linux-es.org/
http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.ca.html
http://mestreacasa.gva.es/web/lliurex/


Julio barrosco Osasuna, Nuevos escenarios digitales.Las tecnologias de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. Editorial Piràmide 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada