ÍNDEX
1. Introducció
2. computació en el nuvol.
3. Avantatges de Cloud Computing.
4. Desavantatge de Cloud Computing.
5. Tipus de nuvols.
6. Aplicacions educatives de nuvol.
7. Opinió personal.
8. bibliografia.
1. Introducció.
La utilització d'Internet per part dels usuaris ha canviat radicalment des de la irrupció de la web 2.0, pasant de ser espectadors o consumidors d'informació a ser protagonistes de la red participant activament en crear coneixement, publicarlo i compartir-lo.
La xarxa ha passat a ser un gran mitjà on la informació es transmet i en consumeix a ser una plataforma. La Wikipedia defineix la computació en el nuvol com un paradigma que permet oferir servicis de computació mitjançant a traves d'Internet. Tot el que pot oferir un sistema informàtic s'exposa com a servidor, de manera que es por accedir als serveis disponibles " en el nuvol d'Internet".
Els començament d'aquestos conceptes es situen en 2006, quan emergeixen proveedors de serveis d'internet a gran escala, com Google , Amazon, AWS, Microsoft, etc.
En aquest tema anem a explicar-vos que és el Cloud Computer i quines són les seues característiques a més de veure els seus avantatges i desavantatges, els tipus de nuvols que hi ha i el més important quina aplicació educativa poder traure del nuvol.
2. Computació en el nuvol.
El nuvol és el terme per a designar als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, apliacions i grans sistemes a moltes màquines. Una altra definició pot ser la següent, les aplicacions basades en tecnologia mòvil no funcionen en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un clauestre distribuit utilitzant espais d'emmagatxematge o recursos informa`tics de tantes màquines.
També podem dir que el nuvol fa referència a un grup d'ordinadors utilitzats d'aquest modo; no esta vinculat a una situació o a un propietari particular, encara que moltes companyies tenen nuvols patentats.
Un exemple és quan nosaltres posem Google al nostre ordinador estem conectats a aquestos ordinadors i en funció de les paraules que anem incloent al sercador es va distribuint en un llos o en un altres la informació. És a dir consisteix en una gran quantitat d'ordinadors que tenen una enorme quantitat de recursos i que ells tenen la funció d'encarregar-se d'enviar-te al lloc adequat, per tant a la informació que tu estas buscant.
- Nivell 1: aplicacions que tenen una sola funció les quals normalment s'accedeix mitjançant un navegador web. Per exemple Gmail. Aquestes aplicacions sols ens permeten accedir a elles i no fer cap funció.
- Nivell 2: ofereix la infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions. Per exemple AppEngine ens ofereix crear les nostres pròpies aplicacions.
- Nivell 3: són els que ofereixen recursos purament informatics sense una plataforma de desenvolpament. GoGrid, Elastic Computig Cloud, són programes que ens ofereix Google però que no pots fer proves o que ets tens que buscar una plataforma per a elaborar les teues aplicacions.
3. Avantatges de Cloud Computing.
- En el nuvol es consumeix solament l'energia necessària, la qual cosa contribueix a l'ús eficient de l'energia.
- No existeix la caiguda del servidor, perquè sempre hi ha algú controlant de manera que no cal esperar que vinga el personal a arreglar-ho. A més no tens el problema de que necessites ràpidament arreglar-ho perquè estas fent un treball i és molt important perquè tens que entregar-ho.
- Les actualitzacions són automátiques i es conserven totes les personalitzacions que haguem introduït. Aquesta opció és molt més cómoda que tenir que actualitzar tu el programa.
- Es pot començar a treballar ràpidament en qualsevol aplicació.
- Es pot prescindir d'instal·lar qualsevol tipus de maquinaria i per tant requereix molt menys inversió.
- Les infraestructures utilitzades tenen una major capacitat.
4. Desavantatges del Clod Computing.
- La disponibilitat d'aplicacions depén de la disponibilitat d'accés a internet.
- Tots els treballs i dades de l'usuari estan en el nuvol de manera que si hi hagués un problema es pot posar en perill la seguretat dels nostres materials.
- L'usuari no disposa de còpies de seguretat com podia tenir-les quan programari que utilitzava podia estar instal·lat.
Com podem visualitzar tenim molt pocs desavantatges en comparació amb el avantatges, però tots aquestos són molt importants si ocorren perquè suposaria la pèrdua de molt materials i molta informació a la xarxa.
5. Tipus de nuvols.
- Els nuvols públic: són les que estan manejades per altres persones i alberguen el treball de molt clients, els sistemes d'emmagatzematge són comuns i els servidor de la xarxa i els disco. També els serveix són gratuïts solen estar situats en aquest tipus de nuvols.
- Els nuvols privats: són la millor opció per a les empreses o organitzacions que volen tenir un servei propi amb aplicacions que desitgen a mesura de les seves necessitats. Són els propietaris del servidor, disc.
- Nuvol hibrids: sñon una combinació de les anteriors, és disposa d'una infraestructura provada però al seu entorn es poden manejar aplicacons de l'espai del nuvol públic.
6. Aplicacions educatives de nuvol.
L'aparició de les aplicacion basades en tecnologia nuvol provoca un canvi en la nostra forma de veure com utilitzem el sofware i emmagatzenem els nostres archius. La idea del emmagatzematge d'informació com algo que pot separarse d'un ordinador idividual no es nou, però és cada vegada més comú que les aplicacions funcionen d'aquesta manera. Ací podem accedir als nostres documents i dades desde qualsevol ordinador, aula, o desde la nostra casa. A més les ferramentes i aplicacions que podem utilitzar en el nuvol, ademeés de ser accessibles, són moltes vegades gratuites o molt económiques. A més el fet d'estar en la xarxa, les aplicacions faciliten el compartir documents, editar-los, col·laborar en ellls i amb els demés companys. Dos de les més importants i més utilitzades són les següents.
- Google Drive: per a l'elaboració compartida de documents, fulls de calculs i presentacions.
- Dropbox: permet als usuaris deixar qualsevol archiu en una carpeta desiganda. Aquest arxiu és sincronitzat en el nuvol i en tots altres ordinadors del client. Té suport per a historial de revisions de manera que els arxius esborrats poden ser recuperats.
Ambdues aplicacions proporcionem ordinadors virtuals a estudiant i personal sense nessessitat de cada persona posseeix un ordinador portàtil o de taula. Solament es necessari un navegador i accés a Internet per disposar d'emmagatzematge i recursos il·limitats.
7. Opinió personal.
Personalment, el Cloud Computing és una ferramenta molt important en la web 2.0, perquè ens permet emmgatzemar molts arxius, fer treballs on-line, crear les nostres pròpies aplicacions o recursos, etc.
El nuvol és molt segur, encara que uns del inconvenients siga que si cau perderm tota la informació, pense que el nuvol en si ateixa mai va a caure perquè si cau seria una catrastofe degut a que és perdrerien arxius molt importants.
Cada vegada tenim més confiança amb Internet i sobretot amb aquest nuvol, perquè ell ofereix moltes opcions segures com per exemple guardar les teues aplicacions o arxius, per si de cas tu els perds en el teu ordinador.
A més ofereix programes i aplicacions molt dinàmiques com per exemple Google drive que és una aplicació que cada vegada s'esta utilitzant molt, perquè et dóna l'oportunitat de crear qualsevol document i a més compartir-lo amb altres companys. Aquesta eina és mol útil per als treballs que els professors manen als alumnes , és a dir treballs en grups en els quals els alumnes es reparteixen la feina a fer i després un té que juntar totes les parts. Amb aquesta ferramenta ja no cal fer aixó perque el propi docuemtn és va modificant automàticament a mesura que tu vas afegint informació. Aleshores ja no hi haurà ningú que tinga que agrupar tot el treballs com passava abans.
Educativament, pense que com a futura docent, hem d'emprar aqueste ferramentes a classe i fer-les coneixer. Els alumnes tenen que estar plen d'informació tecnologica i de ferramentes que puguen utilitzar en l'àmbit educatiu i a més que siguen útils, dinàmiques i motivadores per a ells.
Altra aplicació és Dropbox, aquesta ferramenta ens permet guardar qualsevol tipus d'arxiu ja siga videos, imatges, documents, etc. a una carpeta. Dropbox és molt dificil que caiga i s'esborre tot el material propi. NOsaltres com a docents podem utilitzar-lo per a guardar exàment treballs o inclos podem compartir treballs ambs els xiquets.
A continuació vos deixe varios videos sobre tota la informació del nuvol.
8. Bibliografia.
http://www.uaeh.edu.mx/docencia/VI_Lectura/LITE/LECT83.pdf
https://sites.google.com/site/herramientasenlanube/aplicaciones
http://medicosvirtuales.edublogs.org/2010/10/09/la-web-2-0-y-la-cloud-computing-computacion-en-la-nube/
Julio barrosco Osasuna, Nuevos escenarios digitales.Las tecnologias de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. Editorial Piràmide 2013
Imatges tretes de www.google.es
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada